Hoitosuositukset täytyy päivittää tälle vuosikymmenelle

Palveluvalikoimaneuvoston eli Palko on paraikaa päivittämässä sukupuolidysforian hoitoa koskevia suosituksia, ja on julkaissut niistä luonnosversion kommentoitavaksi.

Vaikka lausuntoluonnosta koskevassa saatekirjeessäkin mainitaan, että “Suosituksia antaessaan Palkon tulee ottaa huomioon eri alojen tutkimustieto ja muu näyttö sekä terveydenhuollon eettiset ja järjestämiseen liittyvät näkökohdat”, näyttää valitettavasti siltä, että Palko ei ole aikeissa tehdä hoitosuosituksiin tällä päivityskerralla asianmukaisia, laajoja muutoksia, jotta ne vastaisivat nykypäivän kansainvälisiä hoitosuosituksia.

Arviomme on, että transihmisiä koskevia hoitosuosituksia ei haluta lähteä muokkaamaan laajemmin ennen, kuin uusi kansainvälinen kaikkea sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva diagnoosiluokitus ICD-11 otetaan käyttöön Suomessa. Tämän diagnoosiluokituksen käyttöönottoa valmistelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, ja valmista saadaan oletettavasti lähivuosina.

Ennen kuin näin tapahtuu, minimivaatimuksemme on, että jos hoitosuosituksissa siteerataan Valtioneuvoston keskittämisasetusta, täytyy samassa yhteydessä mainita, että kyseistä asetusta sovelletaan Terveydenhuoltolain 1§:n mukaisesti.

Miksi tämä on tärkeää?

Tällä hetkellä hoitosuosituksen muotoilu ohjaa tulkitsemaan, että keskittämisasetuksen mukaisesti HUSin ja Taysin sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikat olisivat ainoat tahot, jotka voivat toteuttaa transsukupuolisuuden diagnosointia ja siihen liittyvän dysforian hoitoa.

Näin ei kuitenkaan ole, sillä kyseinen keskittämisasetus on Terveydenhuoltolain lisäasetus, ja siten voimassa vain kyseisen lain soveltamisalalla, eli julkisessa terveydenhuollossa. Keskittämisasetus ei estä yksityistä terveydenhuoltoa tarjoamasta siinä tarkoitettua hoitoa ja tutkimusta.

Julkisen terveydenhuollon ja sen resurssien kehittämisen sekä julkista terveydenhuoltoa koskevien hoitosuositusten päivittämisen tulisi olla prioriteettilistalla ensimmäisenä, kun mietitään sukupuolidysforian hoidon kehittämistä.

Jos tähän ei vielä syystä tai toisesta pystytä, yksityisen terveydenhuollon mahdollisuudet tarjota hoitoa sukupuolidysforiaan täytyy nimetä yksiselitteisesti, jotta yksityiset palveluntarjoajat voivat vastata sukupuolidysforiasta kärsivien transihmisten tarpeisiin ilman pelkoa lainsäädännön erheellisestä tulkinnasta ja siitä johtuvista seurauksista. Tiedossamme on tapauksia, joissa Valvira on puuttunut transihmisiä auttaneiden yksityislääkäreiden toimintaan ja sanktioinut heitä rajoittamalla heidän lääkärinoikeuksiaan. Näin ei voi jatkua.

Kirjoita sinäkin Palkolle!

Kuka tahansa voi käydä kertomassa mielipiteensä hoitosuositusten päivittämisestä osoitteessa otakantaa.fi. Aikaa lausunnon jättämiselle on 21.2. asti, eli vielä viikko! 

Trans ry on jo aiemmin lausunut aiheesta Palkolle, mutta aiomme vielä tiivistää lausuntoamme ja korostaa minimivaatimustamme eli sitä, että hoitosuosituksissa siteerataan lakia, kuten kuuluisi.

Muiden toimijoiden lausuntoja ja vinkkejä:

Seta: Sukupuolta vahvistavien hoitojen suositukset on päivitettävä asianmukaisesti

Transpolitiikka-kollektiivi: Ohjeet Palkolle kirjoittamiseen