Tämä sivu sisältää tietoa sukupuolen juridisesta korjaamisesta eli vahvistamisesta, jota säätelee niin sanottu translaki, eli Laki sukupuolen vahvistamisesta ↗. Tämä nykyinen translaki on tullut voimaan 3.4.2023.
Täysi-ikäinen Suomen kansalainen tai Suomessa asuva henkilö voi hakea sukupuolimerkintänsä korjausta oman sukupuolensa mukaiseksi. Hakemukset juridisen sukupuolen vahvistamisesta tehdään Digi- ja Väestöviraston kautta↗.
Täydennämme näitä sivuja yhä ja otamme vastaan palautetta. Jos sinulla on kysyttävää sukupuolen vahvistamisesta tai näistä sivuista, olethan meihin yhteydessä. Näin saamme täydennettyä tarpeellista tietoa myös tänne kaikkien saataville.
1. Hakemus sukupuolen vahvistamiseksi
Digi- ja väestötietovirastolle lähetetyn hakemuksen täytyy sisältää itse laadittu selvitys siitä, että hakija kokee kuuluvansa pysyvästi siihen juridiseen sukupuoleen, joksi tahtoo sukupuolimerkintänsä muuttaa. Selvityksen tarkoituksena on varmistaa, että sukupuolen vahvistamista haetaan lain tarkoittamista syistä, eli sukupuolikokemuksen perusteella. Hakemuksessa perustelet siis käytännössä sitä, että et ole väärinkäyttämässä lakia.
Koska hakemuksen on tarkoitus olla hakijan itse laatima, emme voi antaa sille suoraa mallia. Meidän tietojemme ja kuulemiemme kokemusten perusteella hakemukseen liitettyjen perustelujen ei tarvitse olla pitkiä tai monimutkaisia, eikä niihin vaadita mitään tiettyjä, tarkkoja sanamuotoja. Omaa kokemusta ei ole pakko perustella esimerkiksi lausein “olen aina tiennyt”, “kärsin kovasta sukupuoliristiriidasta”, tai “olen transitioitunut lääketieteellisesti ja elänyt tässä sukupuolessa jo pitkään”, jossei halua.
Myös transsukupuolisilla henkilöillä, ketkä eivät ole miehiä tai naisia, on mahdollisuus hakea juridisen sukupuolen korjaamista. Vaikka Suomessa tunnustetaan tällä hetkellä vain kaksi juridista sukupuolta, on myös muunsukupuolisilla henkilöillä oikeus korjata sukupuolimerkintäänsä binäärisestä vaihtoehdosta toiseen. Omasta sukupuolesta ei ole mikään pakko kirjoittaa hakemukseen mitään tarkempaa erittelyä, vaan pelkän kuvauksen siitä, että haettu sukupuolimerkintä on itselle oikea, tulisi riittää.
2. Hakemuksen käsittely
Sukupuolen vahvistamisessa on käytössä 30 päivän “harkinta-aika”, jonka tarkoituksena on estää hakemuksen tekeminen harkitsematta tai ymmärtämättä sen seurauksia, kuten henkilötunnuksen muuttumista.
Hakemuksen lähettämisen jälkeen Digi- ja väestötietovirasto lähettää hakijalle tietoa sukupuolen vahvistamisen seurauksista ja oikeusvaikutuksista. 30 päivän kuluttua hakija voi antaa lopullisen vahvistuksen hakemukselle DVV:n ohjeiden mukaisesti. Tämän jälkeen DVV käsittelee muutoksen.
Vahvistamaton hakemus on voimassa kuusi kuukautta, jonka jälkeen se raukeaa. Tällä ei ole vaikutusta uuden hakemuksen tekemiseen.
3. Oikeusvaikutukset
Vahvistettu sukupuoli on lain näkökulmasta henkilön sukupuoli.
Henkilöön, joka on korjannut juridisen sukupuolensa, sovelletaan lakeja kuten keneen tahansa muuhun saman juridisen sukupuolen edustajaan, ellei asiasta ole erikseen säädetty toisin. Olemassaolevat poikkeukset ovat laeissa, jotka koskevat lisääntymiskykyä. Ne ovat muotoiltu siten, että lakeja voidaan soveltaa tarvittaessa myös juridisesti miehiin, jotka ovat raskaana tai synnyttäneet lapsen, tai juridisesti naisiin tilanteissa, joissa täytyy selvittää, kuka on lapsen biologinen vanhempi.