Transihmisiä vastaan hyökkääminen on halpamaista, ja siihen on puututtava

18. joulu 2021

Viime aikoina äärioikeiston hyökkäykset ja transihmisiin kohdistuvat maalitusyritykset ovat herättäneet huolta ja turvattomuuden tunnetta yhteisöissämme. Tämä on äärioikeiston tarkoituskin, ja omasta transtaustastaan avoimesti puhuvien ja transnäkökulmasta aktivismia tekevien ihmisten kimppuun käymisen tavoite on hiljentää meidät.

Hyökkäysten kohdistaminen jo valmiiksi alisteisessa asemassa oleviin ihmisiin ja ihmisryhmään on halpamaista. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvalla häirinnällä ja vihapuheella on kauaskantoisia seurauksia myös netin ulkopuolelle. Äärioikestolaisen ja transvihamielisen hyökkäyksen kohteeksi joutuminen on pelottavaa, ja jo huoli uhriksi joutumisesta sekä hyökkäyksen kokeneiden ystävien ja läheisten puolesta on hyvin kuormittavaa.

Me emme kuitenkaan vaikene. Transihmisiä eikä transaktivismia saa kitkettyä pois uhkailemalla. Trans ry jatkaa toimintaansa entiseen malliin, ja yhdistyksessä mietimme myös aktiivisesti sitä, millä keinoin voimme tukea hyökkäysten uhreja sekä kaikkia, keitä äärioikeiston ja muiden tahojen levittämä transviha koskettaa.

Sen lisäksi, että me yhteisönä pidämme yhtä ja huolta toisistamme, toivomme liittolaisilta aktiivista puuttumista vihapuheeseen ja transihmisten tukemista sanoin ja teoin. Liittolaiset: ilmiantakaa sosiaalisissa medioissa kohtaamanne vihasisältö ja blokatkaa transvihamielisesti käyttäytyvät profiilit. Kertokaa, ettette hyväksy transihmisiin kohdistuvia hyökkäyksiä. Osoittakaa tukenne sekä henkilökohtaisesti tuntemillenne transihmisille, että tukekaa transaktivisteja ja transtoimijoita rahallisesti ja antakaa heidän viesteilleen näkyvyyttä jakamalla niitä.

Sen sijaan, että transvihamieliset tahot vaientaisivat meidät, on kaikkien kykenevien tehtävä kaikkensa tällaisten tahojen vaientamiseksi. Äärioikeistolle ei tule antaa piiruakaan periksi, ja meidän tulee aktiivisesti osoittaa, ettei sille ole hyväksyntää ja tilaa. Tähän transihmiset ja muut vähemmistövihaa ja äärioikeiston tuomaa uhkaa kohtaavat eivät pysty yksin. Me tarvitsemme liittolaistemme apua.

Trans ry:n puolesta
Valo Vesikauris
puheenjohtaja

Trans ry

Trans ry on sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa edistävä järjestö. Sen toiminta on yhteisölähtöistä.

Hienoa! Tilauksesi onnistui.
Hienoa! Viimeistele saadaksesi täyden pääsyn.
Tervetuloa takaisin! Olet kirjautunut sisälle.
Valmista! Tilisi on nyt aktivoitu ja sinulla on kaikki sisältö saatavilla.