Lesbojen viikko: Lesbous on inklusiivista

inklusiivisuus 26. huhti 2022

Kuva: Nick Scheerbart, Unsplash

Lesbojen viikkoa vietetään 25.4.–2.5.2022. Viikon tarkoitus on juhlistaa kaikkia lesboja ja osoittaa solidaarisuutta marginalisoitujen yhteisöjen lesboille. Haluamme nostaa näkyville erityisesti trans- ja muunsukupuoliset lesbot, jotka ovat useimmiten näkymättömiä verrattuna cislesboihin.

Muunsukupuolisista lesboista puhuttaessa saa usein kuulla ihmettelyä: “Miten voi olla lesbo olematta nainen?” Monesti tällainen ihmettely on hyväntahtoista ja johtuu siitä, että lesbo-sanan yleisimmin ymmärretty merkitys on ‘naisista pitävä nainen’. Tämä määritelmä on todella yksinkertaistettu versio siitä, mitä lesbous oikeasti tarkoittaa, ja siksi sen käyttäminen voi johtaa väärinymmärryksiin.

Lesbouden merkityksestä voisi puhua tuntikausia, koska jokainen lesbo määrittelee asian omalla tavallaan. Kiteytetysti mahdollisimman vähäsanainen mutta edellämainittua tarkempi ja inklusiivisempi määritelmä lesboudelle on kuitenkin ‘ei-mies, joka pitää muista ei-miehistä’. Muunsukupuolinen henkilö voi olla lesbo, aivan kuten homo, bi, pan, aseksuaali, tai mikä tahansa muu.

Historiallisesti lesboyhteisö on aina pitänyt sisällään valtavan kirjon moninaisia lesboja, eikä se ei ole koskaan ollut vain ja ainoastaan naisista pitävien naisten yhteisö. Sukupuolistereotypioiden uhmaaminen on perustavanlaatuinen osa lesboyhteisön kulttuuria, ja butch-lesbot ovat merkittävä osa yhteisöä.

Tunnetuin historiallinen sukupuoleltaan moninainen lesbo lienee kirjailija ja aktivisti Leslie Feinberg (1949–2014), joka kutsui itseään lesbon lisäksi transgenderiksi, transitioitui maskuliiniseen suuntaan ja käytti sekä she- että zie-pronomineja. Feinberg muistuttaa meitä siitä, että monen lesbon suhde sukupuoleen on monimutkainen, ja sukupuolistereotypioiden kyseenalaistaminen on jo pitkään mielletty lesbouteen liittyväksi asiaksi.

Lesbouden moninaisuus on asia, josta meidän kuuluu olla ylpeä. On todella hienoa ja ihanaa, että lesboyhteisö sisältää valtavan kirjon eri sukupuolia. Ihanaa lesbojen viikkoa kaikille lesboille, varsinkin lesboille transnaisille sekä muunsukupuolisille lesboille!

Lähteet:

https://www.lesbianvisibilityweek.com/

https://kehraaja.com/tunnetko-nama-7-legendaarista-ihmisoikeuksien-puolesta-puhunutta-lesboa/

https://kehraaja.com/voi-olla-vaikeaa-ymmartaa-miten-voi-olla-seka-muunsukupuolinen-etta-lesbo/

Avainsanat

Trans ry

Trans ry on sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa edistävä järjestö. Sen toiminta on yhteisölähtöistä.

Hienoa! Tilauksesi onnistui.
Hienoa! Viimeistele saadaksesi täyden pääsyn.
Tervetuloa takaisin! Olet kirjautunut sisälle.
Valmista! Tilisi on nyt aktivoitu ja sinulla on kaikki sisältö saatavilla.