Oikeus olla on kansalaisaloite, joka tähtää oikeudenmukaisemman translain saamiseen. Aloitteella tavoitellaan itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia, joka kunnioittaa lasten oikeuksia ja Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia, kuten YK:n Lasten oikeuksien sopimusta ja Euroopan ihmisoikeussopimusta.
Tältä sivulta löydät kansalaisaloitteen pähkinänkuoressa, linkin aloitteeseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin sekä niiden vastauksiin ja linkin aloitetekstiin kokonaisuudessaan. Sivulta löydät myös ohjeet järjestöjen kannatusilmoituksen tekemiseen sekä kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen.
Haluatko olla yhteydessä meihin aloitteeseen liittyen? Yhteyttä voit ottaa osoitteen support@transry.fi kautta.
Kansalaisaloitteen allekirjoittaminen
Kansalaisaloitteen voit allekirjoittaa kansalaisaloite.fi -palvelussa, kunhan olet 18-vuotias. Kansalaisaloitteen allekirjoittamista varten tarvitset varmennekortin, mobiilivarmenteen tai verkkopankkitunnukset. Kansalaisaloitteen voit kirjoittaa alla olevasta linkistä:
Järjestöjen kannatusilmoitus
Haluaako järjestönne tukea pyrkimystä oikeudenmukaisemman ja ihmisoikeuslähtöisen translain uudistukseen? Haluatteko olla mukana edistämässä sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamista? Tuen Oikeus olla -kansalaisaloitteelle voi ilmoittaa tämän linkin kautta:
Kansalaisaloite pähkinänkuoressa
Oikeus olla -kansalaisaloite pyrkii saamaan Suomeen translain, joka kunnioittaa kaikkien juridista sukupuoltaan korjaavien henkilöiden perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia. Pääministeri Marinin hallitusohjelmasta poiketen Oikeus olla -kansalaisaloite vaatii täyttä itsemääräämisoikeutta sekä lasten perus- ja ihmisoikeuksien noudattamista perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.
Oikeus olla -kansalaisaloite esittää viittä muutosta voimassa olevaan sukupuolen juridista vahvistamista koskevaan lainsäädäntöön:
- Esitämme, että vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan
- Esitämme, että vaatimus lääketieteellisestä diagnoosista poistetaan
- Esitämme, että sukupuolen vahvistamisesta tulee ilmoitusasia kaikille 15 vuotta täyttäneille. Tätä nuorempien kohdalla vahvistamisen esitetään vaativan huoltajan suostumuksen.
- Esitämme, että rekisteröidyssä parisuhteessa olevan henkilön puolison oikeus estää juridinen korjaus poistetaan
- Esitämme, että väestörekisterissä ylläpidetty niin sanottu "transrekisteri", eli rekisteri sukupuoltaan juridisesti korjanneista henkilöistä, poistetaan
Oikeus olla -kansalaisaloite ei puutu sukupuolenkorjaukseen mahdollisesti kuuluviin lääketieteellisiin hoitoihin. Katsomme, että näistä tulee säädellä erikseen parhaan saatavilla olevan kansainvälisen tiedon mukaisesti, jonka lisäksi katsomme, että lääketieteellinen ja juridinen transitio tulee irrottaa toisistaan.
Katsomme, että Oikeus olla -kansalaisaloitteessa esitetty malli toteuttaa perus- ja ihmisoikeuksia hallitusohjelman mukaista uudistusta paremmin. Erityisesti katsomme, että esittämämme porrastettu malli jolla sukupuolen juridinen vahvistaminen laajennetaan koskettamaan myös alaikäisiä on YK:n lasten oikeuksien sopimuksen, joka sitoo myös Suomea, mukainen. Perustamme näkemyksemme muun muassa YK:n lasten oikeuksien komitean lausuntoihin sekä Ihmisoikeusvaltuuskunnan ja Lapsiasiavaltuutetun lakimiehen kommentteihin.
Oikeus olla oma itsensä kuuluu kaikille, lapsesta vanhukseen, ja tätä pyrimme aloitteellamme edistämään. Tule mukaan parantamaan ihmisoikeuksia Suomessa, allekirjoita Oikeus olla -kansalaisaloite.