Ota kantaa venäläisen LHBTIQ+ -väen puolesta syrjiviä lakiesityksiä vastaan

tiedotteet 28. heinä 2020

Это позор современной России. Tämä on häpeä Venäjälle.

Venäjältä kantautuu huolestuttavia ja surullisia uutisia, joiden mukaan itänaapurissamme ihmisoikeuksia ja etenkin LHBTIQ+ -ihmisten oikeuksia suunnitellaan loukattavan rajulla otteella. Venäjän parlamentin alahuoneeseen, duumaan, vietiin 14.7.2020 esitys, joka laatijoidensa mukaan tähtää “perheinstituution vahvistamiseen”. Harhaanjohtavasta nimellisestä tavoitteestaan huolimatta esityksen myötä työn alla on ensisijaisesti lakimuutoksia, jotka vaikeuttaisivat entisestään Venäjällä asuvien LHBTIQ+ -ihmisten elämää. Paikallisen sateenkaarioikeuksien puolesta työskentelevän järjestön, Venäjän LHBT-verkoston (Russian LGBT Network) mukaan esitys on syrjivä, perustuslain vastainen ja loukkaa kaikkien ihmisten tasa-arvon periaatetta.

Verkoston mukaan lakiehdotuksen seuraavat kohdat loukkaavat LHBTIQ+ -väen ihmisoikeuksia.

1. Esitys pyrkii lisäämään syntymäsukupuolen syntymätodistukseen, samalla esittäen, että tätä ei voisi sukupuolenkorjauksen myötä korjata. Se esittää myös, että jo sukupuolensa juridisesti korjanneet ihmiset joutuisivat “vaihtamaan takaisin” syntymätodistuksessa olevan sukupuolitiedon. Tämä tarkoittaa, että syntymätodistuksessa olisi eri tieto, kuin passissa tai muissa juridissa asiakirjoissa. Tästä voi olla suurta haittaa, kun transition läpikäynyt ihminen voisi joutua näyttämään hänen transtaustansa paljastavan dokumentin virallisessa ja epävirallisessa asioinnissa.

2. Naimisiin ei Venäjällä laillisesti pääse ilman syntymätodistusta. Tämä tarkoittaa, että sukupuolenkorjauksen läpikäynyt ihminen ei voisi enää mennä heterosuhteessa naimisiin – se laskettaisiin nimittäin homoliitoksi, mikä ei ole laillista Venäjällä. Tällä hetkellä on vielä epäselvää, miten tämä vaikuttaisi niiden transihmisten elämään ja oikeuksiin, jotka ovat jo naimisissa.

3. Esitys pyrkii myös varmistamaan, että ulkomailla solmittua samaa sukupuolta olevien avioliittoja ei enää tunnusteta Venäjällä.

Verkosto pyytää työlleen avuksi ulkomaisilta toimijoilta tuenilmaisuja sekä vahvaa viestiä siitä, että LHBTIQ+-ihmisten syrjintä ei ole missään muodossaan hyväksyttävää! Yksityishenkilönä yksi mahdollisuus vaikuttaa on allekirjoittaa Change.org -vetoomus lakiesityksiä vastaan osoitteesta https://www.change.org/p/госдума-отклоните-законопроект-о-запрете-трансгендерным-людям-на-брак-и-усыновление-детей. Vetoomuksen käännös löytyy tiedotteen lopusta.

Vaikka kannustamme lämpimästi kaikkia yksilöitä vaikuttamaan allekirjoittamalla vetoomuksen, katsomme myös, että suomalaisena transjärjestönä meidän on tärkeä miettiä myös miten varmistetaan venäläisten sisarustemme turvallisuus juuri tässä, juuri nyt. Tämän vuoksi Trans ry vetoaa pakolais- ja maahanmuuttotematiikan parissa työskenteleviin järjestöihin, että nämä ottaisivat pikaisesti kantaa venäläisten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta, vaatien näille oikeutta turvapaikkaan Suomesta. Katsomme, että Suomen tulisi ottaa vastaan jokainen LHBTIQ+ -vastaisen syrjinnän perusteella turvapaikkaa hakeva venäläinen pakolainen, sillä lähihistoria on osoittanut, että modernin Venäjän vähemmistöviha ei tunne rajoja. Pyrimme selvittämään ja viestimään aiheesta resurssiemme puitteissa myös venäjäksi mahdollisimman pian.

Vetoomuksen käännös

Hylätkää lakialoite, joka kieltää transsukupuolisten avioliitot ja adoptiot.
Ryhmä Venäjän Liittokokouksen jäseniä on tehnyt Valtioduumaan lakialoitteen, joka muun muassa kieltää transukupuolisilta ihmisiltä oikeuden solmia avioliitto tai adoptoida lapsia. Perhelainsäädäntöön aiotaan lisätä uusi pykälä, joka määrittelee avioliiton ”miehen ja naisen väliseksi vapaaehtoiseksi liitoksi”, perhelainsäädännön pykälää 14 täydennetään säädöksellä, joka kieltää avioliiton samaa sukupuolta olevien sekä sukupuoltaan vaihtaneiden henkilöiden välillä, ja tämän lisäksi kieltää ”samaa sukupuolta olevan kanssa liiton solmineilta henkilöiltä” huoltajuuden.

”Perheinstituutiota vahvistaakseen” senaattorit pyrkivät estämään venäläisiä perustamasta perheitä ja riistämään venäläisiltä lastenkotilapsilta mahdollisuuden adoptioon ja sitä kautta rakastavaan perheeseen.

Lakialoitteessa on myös kohta vanhemman oikeuksien väärinkäytöstä, kuten lasten houkuttelusta rikkeisiin tai rikoksiin, tai muihin epäsosiaalisiin tekoihin kuten esimerkiksi osallistumiseen vanhempien kanssa mielenosoituksiin.

Tämä rikkoo tuhansien ihmisten oikeutta hyvinvoivaan elämään Venäjällä.
Heidän ainoaksi mahdollisuudekseen jää anoa turvapaikkaa muista maista. Tämän kaltaiset syrjivät käytännöt johtavat väkivallan lisääntymiseen homoseksuaalisia ja transsukupuolisia venäläisiä kohtaan. Lastenkotien hoitolapset eivät voi muuttaa maasta  ja altistuvat muita useammin seksuaalisoituneelle ja muulle väkivallalle. Tämän lisäksi heidän hyvinvointinsa ja kehityksensä ovat vaakalaudalla.

Lakialoite on syrjivä ja se tulee kumota. Aloite on häpeäksi nykyaikaiselle Venäjälle.

Käännöksestä kiitämme Maria Lappalaista. Kuvituskuva: change.org -kampanja.

Avainsanat

Trans ry

Trans ry on sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa edistävä järjestö. Sen toiminta on yhteisölähtöistä.

Hienoa! Tilauksesi onnistui.
Hienoa! Viimeistele saadaksesi täyden pääsyn.
Tervetuloa takaisin! Olet kirjautunut sisälle.
Valmista! Tilisi on nyt aktivoitu ja sinulla on kaikki sisältö saatavilla.