The Bisexual Manifesto -suomennos

biseksuaalisuus 23. syys 2023

The Bisexual Manifesto eli Biseksuaalinen Manifesti julkaistiin alunperin Anything That Moves: Beyond the Myths of Bisexuality -lehdessä Yhdysvalloissa. Lehteä julkaisi (San Francisco) Bay Area Bisexual Network, nimensä mukaisesti San Franciscon alueella toiminut biseksuaalien järjestö. Lehti pyrki käsittelemään sukupuolta ja seksuaalisuutta uusilla tavoilla ja taistelemaan bifobiaa vastaan. Sitä julkaistiin vuodesta 1990 vuoteen 2001 asti.

The Bisexual Manifesto -teksti, jonka suomennoksen julkaisemme, on alunperin osa hieman pidempää tekstiä, jossa käsiteltiin syitä lehden perustamiselle ja sen nimen valinnalle. Tämä osa tekstistä on jäänyt vahvimmin elämään, syynä sen vahvat toteamukset ja rajanvedot biseksuaalisuudesta. Nyt jo yli kolmekymmentä vuotta vanha teksti oikoo biseksuaalisuudesta yhä vieläkin vallitsevia ennakkoluuloja ja virhekäsityksiä. Se myös toteaa selkeästi, että biseksuaalisuus ei sisällä oletusta binääristä, niin seksuaalisuuden kuin sukupuolenkaan suhteen.

Alkuperäinen englanninkielinen teksti luettavissa kokonaisuudessaan esimerkiksi täältä.


Olemme kyllästyneitä siihen, että muut kuin me analysoivat, määrittelevät ja edustavat meitä, ja vielä enemmän siihen, ettei meitä huomioida alkuunkaan. Olemme turhautuneita pakon alaiseen eristykseen ja näkymättömyyteen, joka johtuu kohtaamistamme kehotuksista ja odotuksista valita joko homoseksuaalinen tai heteroseksuaalinen identiteetti.

Monoseksuaalisuus on heteroseksistinen käsky, jota käytetään homoseksuaalien alistamiseen ja biseksuaalisuuden olemassaolon kiistämiseen.

Biseksuaalisuus on täysinäinen, joustava (engl. fluid) identiteetti. Älä oleta biseksuaalisuutta luonteeltaan binääriseksi tai duogaamiseksi; että meillä on "kaksi" eriävää puolta tai että meidän on oltava samanaikaisesti suhteissa molempien sukupuolten kanssa ollaksemme tyydyttyneitä ihmisinä. Itse asiassa, älä oleta alkuunkaan, että sukupuolia olisi vain kaksi. Älä erehdy pitämään joustavuuttamme hämmentyneisyytenä, vastuuttomuutena tai kyvyttömyytenä sitoutua. Älä rinnasta siveettömyyttä, uskottomuutta tai “riskialtista seksuaalista käyttäytymistä” biseksuaalisuuteen. Nämä ovat inhimillisiä piirteitä, jotka leikkaavat läpi kaikkien seksuaalisten suuntautumisten. Kenenkään seksuaalisuuden pohjalta ei pidä tehdä oletuksia, ei edes omastasi.

Olemme raivostuneita niistä, jotka kieltäytyvät hyväksymästä olemassaoloamme; ongelmiamme; kontribuutioitamme; liittolaisuuttamme; meidän ääntämme. Biseksuaalien äänen on aika tulla kuulluksi.

The Bisexual Manifesto, 1990, Anything That Moves -lehti


Kuva: @elppidraws, Käännös: Vilja Heikkilä

Avainsanat

Trans ry

Trans ry on sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa edistävä järjestö. Sen toiminta on yhteisölähtöistä.

Hienoa! Tilauksesi onnistui.
Hienoa! Viimeistele saadaksesi täyden pääsyn.
Tervetuloa takaisin! Olet kirjautunut sisälle.
Valmista! Tilisi on nyt aktivoitu ja sinulla on kaikki sisältö saatavilla.