Yhteistyö Sateenkaarikaupan kanssa alkanut
Ihania uutisia! Ensimmäinen jäsenetumme on tänään lähtenyt jäsensähköpostina jäsenillemme: Trans ry:n jäsenet saavat Sateenkaarikaupan transtuotteet-osion tuotteista -10 % alennusta etukoodillamme! Tuoteryhmään kuuluu packereita, bindereitä, STP-proteeseja, rintaliivejä ja -proteeseja, tucking-alushousuja sekä Trans Pride -pientavaraa, kuten pikkulippuja ja pronominirintaneuloja.
Meille Trans ry:ssä on tärkeää, että yhteistyökumppanimme ovat oikeasti transsensitiivisiä ja osaavia! Sateenkaarikaupan työntekijä Aime, 29, vastaa kaupassa mm. valikoimasta, asiakaspalvelusta ja someprofiileista. Hän kertoo haastattelussa mm. siitä, mihin asioihin hän transspektrillä olevana työntekijänä kiinnittää huomiota työpaikalla ja kaupan valikoimaa rakentaessa!
Aime kertoo, että Sateenkaarikauppa syntyi alun perin hänen isänsä ideasta joitain vuosia sitten. Isä oli huomannut, että Pride-aiheisia tuotteita on hankala löytää suomalaisista verkkokaupoista, joten tämä ehdotti, että voisi yhdessä jälkikasvunsa kanssa lähteä rakentamaan nettipuotia tähän tarpeeseen. Ajatus jäi kuitenkin kytemään, kunnes Aime eräänä päivänä sai idean tuskaillessaan transtuotteiden huonon saatavuuden kanssa. Sateenkaarikauppa näki vihdoin päivänvalon, kun Pride-tuotteista lähdettiin jalostamaan ideaa eteenpäin: Miksipä sama puoti ei voisi palvella samalla laajemmin LGBTIQ+ -yhteisöä ja lähteä tuomaan Suomen markkinoille laadukkaita transihmisten kaipaamia välineitä ja tuotteita?
Aime iloitsee siitä, että hän saa joka päivä tehdä töitä itselleen tärkeän asian parissa ja samalla voi toimia avoimesti omana itsenään:
“Olen onnekkaassa asemassa, kun saan työskennellä turvallisessa ympäristössä minulle tärkeän aiheen parissa tietäen, että työyhteisö hyväksyy minut sellaisena kuin olen. Aiemmissa työpaikoissani jouduin olemaan käytännössä kaapissa, ja vaikka sellaista oppii hammasta purren sietämään, saa se olon tuntumaan usein yksinäiseltä ja väsyneeltä. On valitettavaa, että edes vuonna 2020 niin moni ihminen ei voi työpaikalla olla rehellisesti oma itsensä. Koen, että aloitettuani työskentelyn Sateenkaarikaupassa on hyvinvointini kasvanut pelkästään siitä syystä, etten joudu piilottelemaan päivittäin omaa itseäni saadakseni laskut maksettua.
Tärkeänä Aime pitää sen, että jokainen työntekijä saa tulla töihin omana itsenään, ilman pelkoa syrjinnästä tai epäasiallisesta suhtautumisesta. “Transtaustaisen työntekijän toiveiden huomioiminen on samalla tavalla tärkeää kuin minkä tahansa muunkin henkilökohtaisen seikan huomioiminen työpaikalla”, hän kertoo ja antaa esimerkkeinä kutsumanimen kunnioittamisen sekä oikeinsukupuolitettujen tilojen käyttömahdollisuuden (pukuhuone, WC-tilat).
Olemme Trans ry:ssä täysin samaa mieltä Aimen kanssa, kun hän sanoo, että jokainen yritys voisi hyötyä koulutustilaisuuksista koskien sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta työpaikalla! Jokaisen työntekijän tulee saada tehdä töitä ilman syrjintäpelkoa. “Huomioimalla työntekijöiden taustat parannetaan viihtyvyyttä ja hyvinvointia työpaikalla – oli kyse sitten sukupuolen moninaisuudesta tai mistä tahansa muusta seikasta. On myös työnantajan etu varmistaa, että kaikki voivat hyvin työpaikalla ja kokevat tulevansa kohdatuksi omana itsenään”, Aime toteaa.
Kysyimme Aimelta miten he Sateenkaarikaupalla päättävät millaisia transteemaisia tai transihmisille suunnattuja tuotteita otetaan myyntiin – ottaako kauppa esimerkiksi toiveita vastaan? Aime kertoo, että he ottavat erittäin mielellään toiveita vastaan, niin trans- kuin muidenkin tuotteiden osalta. Moni tälläkin hetkellä myynnissä oleva tuote on päätynyt “hyllyille” asiakkaan toiveesta! Aime käyttää myös aktiivisesti sosiaalista mediaa, jonka kautta voi löytää mielenkiintoisia valmistajia ja uusia tuotteita. Jonkun verran hän myös hankkii tuotteita “testailumielessä”, nähdäkseen löytyykö Suomesta tarvetta niille. “Oma transtausta helpottaa myös jonkin verran tuotevalikoiman rakentamista, kun tiedän omasta kokemuksesta, millaisia tarvikkeita transihmisenä saattaa kaivata. Seuraan myös aihepiirin keskustelupalstoja ja noukin ideoita niiden kautta, ja olen toisinaan toteuttanut yhteisön sisällä myös avoimia kyselyitä siitä, millaisia tuotteita yhteisön jäsenet kaipaisivat saataville”, Aime kertoo.
Sateenkaarikauppa pyrkii suosimaan itsenäisiä LGBTQ-taustaisia valmistajia, joka osaltaan ohjaa tuotevalikoimaa, mutta heillä on myös tarkat laatuvaatimukset niin tuotteiden laadun ja turvallisuuden kuin myös valmistajien eettisyyden osalta. Näin varmistetaan, että myös työntekijöiden hyvinvoinnista pidetään huolta ja että esimerkiksi valmistaja maksaa työstä reilua palkkaa.
Päätimme vielä hyödyntää Aimen kokemusta ja osaamista ja kysyimme, olisiko hänellä vinkkejä transnuorten vanhemmille/huoltajille, jotka haluavat tukea lastaan. Aimen neuvo oli, että antamalla lapsen/nuoren rauhassa tutkia omaa identiteettiään painostamatta häntä mihinkään suuntaan voi parhaiten tukea tämän hyvinvointia. “Sukupuolen pohtiminen on luonnollinen osa joidenkin lasten ja nuorten kehitystä, ja tarjoamalla tukea ja rakkautta voidaan varmistaa nuoren tasapainoinen kasvu. Tuen lisäksi on tärkeää muistaa sensitiivisyys ja tilan antaminen nuorelle, ja antaa tämän tulla itse puheille sellaisissa asioissa, jotka hän haluaa vanhempien kanssa jakaa”, Aime sanoo. Mikäli tilanteeseen ei löydy ratkaisua perheen sisällä, voi ja kannattaa hakeutua vertaistuen tai ammattilaistuen pariin.
“Meille tulee paljon kysymyksiä liittyen siihen, että nuori haluaa hankkia jonkin transtuotteen, usein binderin. Esimerkiksi binderin hankkiminen voi olla joillekin nuorille tärkeä hyvinvointia lisäävä tekijä. Binder on alusvaate siinä missä muutkin – se muistuttaa hyvin paljon esimerkiksi urheiluliivejä, mutta nykyiset binderit ovat yleensä mukavampia päivittäisessä käytössä. Kannattaa suhtautua asiaan luonnollisena osana päivittäistä elämää – yksi nuori haluaa rintaliivit, toinen binderin, ja kumpikin on yhtä tavallinen osa pukeutumista”, toteaa Aime.
Hän alleviivaa vielä, että vaikka tietyt tuotteet ovatkin käytännön syistä kategorisoitu “transtuotteet”-osaston alle, niin niiden ostaminen tai käyttö ei välttämättä tarkoita, että ostaja tai käyttäjä olisi transspektrillä. “Sukupuolinormeja voi kyseenalaistaa myös cissukupuolisena, se on kaikkien oikeus!”, hän toteaa. Tärkeä on lisäksi muistaa, että transspektrillä oleminen ei automaattisesti tarkoita, että kokisi tarvetta esimerkiksi bindaamiseen tai muihin tuotteisiin. “Jokainen sukupuolikokemus on omanlaisensa, eikä sille voi ulkopuolelta sanella kriteerejä. Sukupuolikokemus voi myös muuttua ja kehittyä ajan myötä. Kaikki kokemukset ovat arvokkaita ja ansaitsevat tulla kunnioitetuksi”, Aime toteaa – ja Trans ry on aivan samaa mieltä! <3