Ylpeys Muuttaa Maailmaa- tunnustuksen kiitospuhe

Pride 2. heinä 2023

Alla 1.7.2023 Helsinki Pridessa pidetty kiitospuhe. Tunnustusta olivat vastaanottamassa hallituksen jäsenet Valo Vesikauris, Sebastian Sotavalta ja Ruska Miettunen.

Kuva: Tinksu Wessman

Olemme Trans ry:ssä tosi otettuja saamastamme tunnustuksesta. Se on osoitus siitä, että tekemämme työ transihmisten oikeuksien eteen ei ole ollut huomaamatonta aikana, jolloin meidän yhteisö kohtaa paljon vastustusta ja vihapuhe on yleistä myös päättäjätasolla. Transoikeudet eivät kuitenkaan ole mielipidekysymys tai mikään omantunnon asia.

Pidämme arvokkaana sitä, että aktivistien tekemä työ saa tunnustusta. Trans ry ei kuitenkaan ole ainoa taho, joka on ollut edesauttamassa esimerkiksi uuden translain syntymistä tai edistänyt sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumista. Mielestämme tämä tunnustus kuuluu kaikille meidän yhteisön jäsenille sekä muille, joiden ansiota translain uudistus on. Me halutaan sanoa, että me nähdään kaikki se teidän tekemä työ, ja haluamme kiittää jokaista, joka on ahertanut sukupuolivähemmistöjen oikeuksien eteen viime vuosina.

Translain uudistus on ollut pitkään monien ihmisoikeustoimijoiden keskeisimpiä tavoitteita. Toivomme, ettei tämä palo ja sukupuolivähemmistöjen eteen tehtävä aktivismi sammu lain astuttua nyt voimaan, sillä uusi translaki ei yksin ratkaise kaikkia epäkohtia, tai edes toteuta kaikkea siltä vaadittua:

Tällä hetkellä alaikäiset on useista vetoomuksista huolimatta jätetty heitteille, ja valtion ylläpitämän transrekisterin olemassaoloa ja ongelmallisuutta ei ole sanallakaan tiedostettu.
Intersukupuolisten oikeudet keholliseen koskemattomuuteen eivät lupauksista huolimatta edenneet lainkaan viime hallituskaudella. Kolmatta juridista sukupuolta ei edelleenkään ole saatu käyttöön, eli valtio ei vieläkään tunnusta muunsukupuolisten ihmisten olemassaoloa.

Puutteellisten lakiuudistusten lisäksi pidämme tulevaisuudessa keskeisenä aktivismin kohteena epäoikeudenmukaisuutta transterveydenhuollossa.
Transihmisten sukupuoliristiriidan hoidon suhteen ei tällä hetkellä noudateta lakia eikä kansainvälisen tutkimusnäytön mukaisia suosituksia, ja tähän on saatava muutos välittömästi.e

Työ edellä mainittujen asioiden toteutumiseksi ei Trans ry:n osalta lopu, ja me halutaan siihen myös jatkossa kaikki mahdollinen tuki meidän liittolaisilta.

Vaadimme tukea, työtä ja selkärankaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen liittolaisilta ja kaikilta ihmisoikeustoimijoilta. Puheet eivät riitä, jos tekoja ei ole tai ne jäävät vähäisiksi.

Kiitos tosiaan vielä ihan valtavasti tästä tunnustuksesta, ja riemukasta sekä voimakasta pridea kaikille

Avainsanat

Trans ry

Trans ry on sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa edistävä järjestö. Sen toiminta on yhteisölähtöistä.

Hienoa! Tilauksesi onnistui.
Hienoa! Viimeistele saadaksesi täyden pääsyn.
Tervetuloa takaisin! Olet kirjautunut sisälle.
Valmista! Tilisi on nyt aktivoitu ja sinulla on kaikki sisältö saatavilla.