Oikeus olla -vuosipäivä

oikeus olla 6. huhti 2022

Oikeus olla -kansalaisaloite julkaistiin tarkalleen vuosi sitten.

Ennen kuin aloite julkaistiin kansalaisaloitepalvelussa ja kampanja sen puolesta alkoi levitä sosiaalisessa mediassa, valmistelutyötä aloitteen puolesta oltiin tehty suurella tarmolla. Päätös kansalaisaloitteen toteuttamisesta Trans ry:n fasilitoimana oli syntynyt vasta pari kuukautta aiemmin, ja näiden valmistelukuukausien aikana useista kymmenistä transyhteisön jäsenistä koostuva työryhmä oli paiskinut aivan valtavasti töitä.

Ennen aloitteen julkaisemista meitä jännitti, millaisen vastaanoton se saisi. Olimme melko varmoja siitä, että tarvittavat allekirjoitukset saataisiin kyllä kerättyä kasaan ennen määräaikaa, mutta arastelimme silti sitä, kuinka julkaisun kanssa kävisi. Kukaan meistä ei ollut uskaltanut edes unelmoida siitä, että 50 000 allekirjoituksen rajapyykki saavutettaisiin alle 48 tuntia aloitteen julkaisemisen jälkeen.

Kun allekirjoituksia puuttui enää parisen tuhatta, suuri joukko aloitetyöryhmäläisiä liittyi yhteiseen äänipuheluun jännittämään, milloin viisikymmentätuhatta allekirjoitusta tulisi täyteen. Teimme veikkauksia siitä, tulisiko rajapyykki vastaan vielä samana päivänä. Päivitimme kansalaisaloitepalvelun sivua katsoen, kun uusia allekirjoituksia ilmaantui joka hetki. Kun allekirjoituksia puuttui enää muutama, laskimme puuttuvia allekirjoituksia yhteen ääneen kuin sekunteja ennen uuden vuoden vaihtumista.

Se jaettu riemu, joka 50 000 allekirjoituksen tultua täyteen syntyi, on ikimuistoista. Me olimme tehneet sen! Me olimme vahvoja, me pystyimme omalla työllämme vaikuttamaan ihmisoikeuksiemme toteutumisen puolesta, meidän äänellämme ja tahdollamme oli väliä.

Aloitekampanjan aikana allekirjoituksia kerätessä olimme hurjan iloisia siitä, kuinka lämpimästi kansalaisaloite oltiin otettu vastaan, ja kuinka se sai osakseen kannatusta koko yhteiskunnan läpileikkaavasti aina järjestötoimijoista puolueisiin. Mikä tärkeimpänä, yhteisömme jäsenet olivat aloitteen puolella. Kuulimme translapsilta ja -nuorilta sekä heidän perheiltään, kuinka kansalaisaloite oli valanut heihin toivoa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Vaikka hallitus ei suostuisi esittämään sukupuolen juridisen vahvistamisen sallimista myös alaikäisille, viesti ja vaatimus alaikäisten oikeuksien puolesta oli joka tapauksessa menossa eduskuntaan.

Kansalaisaloitteen toteuttaminen oli ollut suunnaton, yhteinen voimainponnistus. Sen jälkeen, kun luovutimme aloitteen eduskunnalle syyskuussa 2021, emme aloitetyöryhmän voimin ole voineet tehdä juuri muuta kuin odottaa, mitä seuraavaksi käy.

Kuvitus © Viima Äikäs / Surkea

Tässä vielä kertauksena kuluneen vuoden tapahtumat sekä Oikeus olla -aloitteen että hallituksen lakiesityksen tiimoilta:

2021

6.4. Oikeus olla -kansalaisaloite julkaistiin.
7.4. Kansalaisaloite keräsi yli 50 000 allekirjoitusta.
27.5. Sosiaali- ja terveysministeriö nimitti työryhmän valmistelemaan hallituksen translakiesitystä. Työryhmään nimitettiin virkamiestyöryhmän lisäksi seuranta- ja arviointiryhmä, johon kuului muun muassa ihmisoikeustoimijoita järjestökentältä.
24.9. Kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle. Aloitteeseen kerättiin yhteensä 68 374 allekirjoitusta.
11.11. Kansalaisaloitteen lähetekeskustelu eduskunnassa. Keskustelun jälkeen aloite lähetettiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan jatkokäsittelyyn.

2022

18.2. Hallituksen translakiesitys julkaistiin, samalla sen lausuntokierros alkoi.
31.3. Hallituksen esityksen valmistelleen työryhmän toimikausi päättyi.
4.3. Hallituksen esityksen lausuntokierros päättyi. Esityksestä annettiin lausuntopalveluun yhteensä 85 lausuntoa.

Oikeus olla -aloite on siis edelleen sosiaali- ja terveysvaliokunnan pöydällä. Valiokunta ei ole toistaiseksi kutsunut asiantuntijoita kuultavaksi kansalaisaloitteen pohjalta laadittavaa mietintöä varten, emmekä lähetekeskustelun jälkeen ole kuulleet tietoja käsittelyn aikataulusta. Sen lisäksi, että nyt odotamme kansalaisaloitteen käsittelyä sote-valiokunnassa, odotamme lausuntokoontia hallituksen esityksestä annetuista lausunnoista. Eduskunnan istuntosuunnitelman mukaan hallituksen esitystä uudeksi translaiksi on tarkoitus käsitellä viikolla 22, eli toukokuun vaihtuessa kesäkuuksi.

Meneillään on Suomen transhistorian jännittävimmät ajat pariinkymmeneen vuoteen.

Translain uudistamisessa on kyse jostakin sanoinkuvaamattoman tärkeästä, ja transyhteisön jäsenet ovat saaneet odottaa tätä uudistusta aivan liian kauan. Haluan uskoa siihen, että kevään ja kesän aikana tulemme joka tapauksessa saavuttamaan merkittäviä erävoittoja transihmisten ihmisoikeuksien hyväksi. Lisääntymiskyvyttömyys- ja lääketieteelliset diagnoosivaatimukset tullaan poistamaan. Prosessi juridisen sukupuolen vahvistamiseksi tulee helpottumaan. Huoli translasten ja -nuorten oikeuksien toteutumisesta on kuitenkin tällä hetkellä valtava. On mahdollista, että hallitus ei päädy muuttamaan esitystään, eikä Oikeus olla -aloitetta hyväksytä eduskunnassa.

Vielä on kuitenkin aikaa vaikuttaa. Muistutetaan kansanedustajia siitä, että heidän tehtävänään on vaalia myös lasten ja nuorten oikeuksia. Muistutetaan heitä siitä, että transihmiset ovat oman elämänsä parhaita asiantuntijoita, ja että meidän tahtoamme on kuultava meitä koskevissa asioissa. Pidetään meteliä.

Pidetään yhtä.

Valo Vesikauris,
Oikeus olla -kansalaisaloitteen työryhmän jäsen

Avainsanat

Trans ry

Trans ry on sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa edistävä järjestö. Sen toiminta on yhteisölähtöistä.

Hienoa! Tilauksesi onnistui.
Hienoa! Viimeistele saadaksesi täyden pääsyn.
Tervetuloa takaisin! Olet kirjautunut sisälle.
Valmista! Tilisi on nyt aktivoitu ja sinulla on kaikki sisältö saatavilla.